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Declaratory Statement 
 

REGARDING THE ROLE AND SCOPE OF PRACTICE OF 
REGISTERED NURSES PERFORMING CLINICAL LABORATORY TESTING 

 
Preamble 
Pursuant to questions posed to the Board of Nursing relative to Act 396 of the 1993 regular 
Legislative Session which exempts registered nurses from the licensing requirement for the 
performance of clinical laboratory testing since registered nurses would come under the exemption 
clause"...any individual licensed as a health care provider" the Nursing Practice Committee was 
charged by the Board of Nursing to develop a proposed declaratory statement regarding the role 
and scope of practice of registered nurses performing clinical laboratory testing. The Nursing 
Practice Committee reviewed: the literature; several provisions in the Nurse Practice Act, 
administrative rules, and previous statements rendered by the Board of Nursing relative to clinical 
laboratory testing by registered nurses; and the Federal Clinical Laboratory Improvement 
Amendments of 1988 (CLIA). 
 
Authority 
Pursuant to L.R.S. 49:963 and LAC 46:XLVII.3321, the Board of Nursing is authorized to issue 
declaratory statements in response to requests for clarification of the effect of rules and regulation 
or L.R.S. 37:911 et seq. as re-enacted and amended, 2010. 
 
Questions 
Is a registered nurse at risk for disciplinary action by the Board of Nursing if said registered nurse 
accepts an assignment which is beyond said registered nurse's area or level of competence? 
 

Is a registered nurse required by Act 396 of the 1993 regular Legislative Session to obtain a 
second license in order to perform clinical laboratory tests? 
 
Process 
On June 7, 1996 the Task Force on the Role and Scope of Practice of Registered Nurses 
Performing Clinical Laboratory Testing convened to review concerns relative to the questions and 
the Board's previous opinion. 
 

After due deliberation, the Task Force members identified the following salient points relative to 
registered nurses performing clinical laboratory testing: 
 

 The Federal Clinical Laboratory Improvement Amendments of 1988 (CLIA) delineates 
laboratory standards, the levels of complexity based on three categories (waived, moderate, 
and high complexity), and specialized areas with training. 
 

 The Nurse Practice Act requires registered nurses to have specific training with documented 
proficiency to perform certain functions; otherwise the nurse is subjected to disciplinary 
action if proven incompetent. 
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Process (cont’d): 
 

 Laboratory Departments must establish quality control standards and proficiency testing with 
nurses demonstrating proficiency of instrument operation in a controlled environment in 
accordance with established federal guidelines and accreditation standards. 

 
Board's Response 
 

In order to safeguard life and health, the Nurse Practice Act requires that all licensees practice at a 
minimum safe and effective level. This provision mandates that: 1) the licensee who provides 
nursing care accept only duties and responsibilities within said registered nurse and advanced 
practice registered nurse's area/level of competence; and 2) the registered nurse and advanced 
practice registered nurse who assigns the duties and responsibilities ascertain the competence of 
the person (s) who will carry out the assignment. Any violation of this mandate will place the 
licensee at risk for disciplinary action.  
 
The Louisiana State Board of Nursing reaffirms its previous position that Act 396 of the 1993 
Regular Session, §1313. Exemptions to Licensure, specifically (5) states that "Any individual 
licensed as a health care provider" applies to registered nurses and that registered nurses as a 
group are qualified to perform waived tests while nurses must be assessed individually to 
determine if each would qualify to perform moderate complexity testing with the following 
provisos: 
 

1)  That moderate complexity testing takes place at or near where the patient is located and is 
done in a controlled environment.   

 

2)  There is documentation in the said nurse's file regarding annual continuing education and 
clinical competence of the specific moderate complexity testing that complements the 
nurse’s area of practice. 

 

3)  There are quality improvement indicators developed and monitored by the Laboratory. 
 

Note:   This declaratory statement should not be interpreted to mean that it is within the scope of 
practice for a registered nurse to substitute for a medical technologist or laboratory 
technician in a central laboratory. 

 
Definition of Terms for the Purpose of this Document 
 

Controlled Environment--means instrument settings that are standardized and maintained or 
supervised by licensed laboratory personnel and testing done by personnel assigned to a patient 
care area, with the data base integrated with or reported to the laboratory's data base and nurses 
performing the testing must be proficiency-tested. Any licensed laboratory personnel requiring 
supervision for the performance of clinical laboratory tests shall be subject to such supervision. 
 
Laboratory--as defined by CLIA in their rules and regulations and published in the Federal 
Register, Vol. 57, #40, Friday, February 28, 1992. 
 
Point of care testing (POCT) – is defined as clinical laboratory testing conducted close to the site 
of patient care, typically by clinical personnel whose primary training is not in the clinical 
laboratory sciences or by patients (self-testing).  (2010 College of American Pathologists) 
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